Selaat arkistoa kohteelle Alanya.

Jouluksi Turkkiin

15.5.2014 Yleinen

JOKINIEMI, VANTAA, FINLAND. Lupauduin lähtemään ensi joulukuussa Turkkiin joko viikon tai kahden matkalle. Mukanani lähtee molemmat veljenpoikani, jotka ovat jo täysi-ikäisiä. He voivat nauttia seuranani muutaman oluen matkalla Turkin Alanyaan. Uusin lentokenttä ei todennäköisesti ole meidän käytössä, mutta Istanbul on hieno kaupunki – varsinkin, kun sen näkee ainoastaan tupakkapaikalla tiuhan verkon läpi.

No, matka kestää sen neljä ja puoli tuntia lisättynä Antalyasta kuljetus Alanyaan. Jos lento on yöllä tai aamuyöllä tai aamulla, olen pulassa. Tarvitsen nimittäin hyvät yöunet, muuten on todellakin tylsää. Sellainen kidutustapakin on, että ei anneta nukahtaa. Sellaiselta se tuntuu, mutta se kestää vain pari päivää, kun saa nukuttua tarpeeksi.

Äitini ja isäpuoleni saivat monen vuoden Turkin viisumit. He viisastuivat Olive Cityn autiudesta. Alueella oli vain muutama pariskunta jostakin Saksasta tai Suomesta. Nyt he ottavat talviasunnon keskustasta, jossa kenties minunkin majani tulee sijaitsemaan. Veljenpojat saavat tyytyä mummonsa päätökseen, missä he tulevat punkkaamaan.

Nyt, kun tiedän suurin piirtein, mitä Alanya voi tarjota nuorelle miehelle (39-v. on vielä nuori), vien veljenpojat tanssimaan paikalliseen diskoon. Kumpainenkin on eritoten sukumme mies, katsoi sitä miltä kannalta tahansa. Luulenpa, ettei minun tarvitse pahemmin pyytää ketään toista oluelle kapakkaan kuin juuri molemmat veljenpojat.

Pari vuotta sitten vietimme lomaa Egyptissä. Matka oli unelmien täyttymys, sillä kaikki merkittävät henkilöt olivat edustettuina samaan aikaan ulkomailla, kaukana kotoa. Minä, veljeni, veljenpojat, mummo ja ukkipuoli. Kokoonpano kuulostaakin hauskalta, mutta luulenpa, ettei mummi vie enää meitä mihinkään porttolaan. Ellei mummi olisi ollut mukana, meidän kimppuumme olisi hyökännyt liuta kauniita naisia ja tarjonnut palvelujaan.

Mutta Olive Cityssä saattoi tavata illan aikana kaikki asukkaat, kun meni saunaan tai hammamiin. Tietenkin saunassa oltiin uikkarit päällä. Oli siellä sitten erikoisia tapoja, kuten paikalliset miehet osoittivat toimillaan. Koska tätini istui ylimmällä tasolla, kaikki miehet istuivat alalauteilla. Heidän tapansa ei ollut istua naisen kanssa samalla tasolla, vaan kun täti läksi uimaan, miehet nousivat ylimmälle lauteille.

He istuivat alimmalla tasolla vain tapojensa mukaan. Kyse ei ollut siis edes löylyn kuumuudesta, vaan siitä, ettei voinut olla samalla tasolla naisen kanssa. Se oli sitä muslimimaailman touhua.

Toinen uskontoon liittyvä uskomus oli varsin typerä: paikallinen mies ei voinut ottaa mittaa naisesta esimerkiksi keilailussa. Nuorehko mies kieltäytyi kohteliaasti sanomalla, ettei kilpaile naisen kanssa. Taas typerä idea, mutta jotenkin niin sanotusti odotettu väite. Se mitä tapahtuu joulukuussa, saa jäädä nähtäväksi.

Mikko Roivas